Ensomcaroline | Skönhetsblogg

Om min resa till Australien.

Jag har fått väldigt mycket frågor kring min resa till Australien, både här på bloggen, på Facebook och i verkligheten. Så jag tänkte ta upp allt i ett inlägg nu. Har ni fler frågor så är det bara att fråga på, så ska jag försöka svara i ett nytt inlägg längre fram!

 

Bakgrund:

Jag måste nog säga att allt började för ungefär ett år sedan när jag och Simon planerade att åka till Australien hösten 2014. Redan då sattes tankarna igång och i höstas när allt började lugna sig efter studenten och sommarjobb så bestämde sig Simon för att han ville åka till Australien i slutet av 2013 istället. Han fick med sig Jesper och jag valde att inte följa med. Anledningarna var först och främst att jag inte hade sparat några pengar och att jag började fundera på om detta verkligen var något för mig. Om jag ska vara ärlig så var jag lite ”fin i kanten” och ville inte bo i tält, leva i en ryggsäck eller smutsa ner mina händer.  I vilket fall så bestämde jag mig för att stanna hemma och Simon och Jesper bokade flygbiljetter. Efter mycket tårar och kramar så åkte dom, den andra december med ombokningsbara flygbiljetter hem igen den andra juni. Deras planer var att börja resan i Sydney, bo på hostel och bara leva livet där i ungefär en månad, och att sedan köpa en bil, åka längst med östkusten och jobba när pengarna börjar ta slut. Med andra ord så fanns inga direkta planer, utan detta skulle bli en spontan resa.

 

Då bestämde jag mig: 

Redan efter ett par veckor så började jag ångra rejält att jag inte följde med, här satt jag i mörkret och kylan medans min livskompis var på andra sidan jorden och hade ”the time of his life”. Jäklar vad jag ångrade mig, det såg ju skitkul ut på alla bilder och jag skulle göra allt för att få åka dit. Då bestämde jag mig, jag åker. Vadå inte något för mig? Shit vad korkat! Det är ju något för alla, det handlar ju bara om inställningen och allt blir ju bara vad man gör det till. Jag släppte det där med att vara ”fin i kanten” och bestämde mig för att detta skulle bli ”the time of my life”.

 

Jag jobbade massor hela december och tackade till och med ja till att jobba på julafton, bara för att jag skulle kunna åka. Jag önskade mig pengar i julklapp och har sett till att inte spendera en massa onödiga pengar. Jag måste säga att det har varit förvånansvärt lätt att spara pengar och dra in på utgifterna. Jag ville det här så jäkla mycket och som min mamma sa ”när ens stora kärlek är på andra sidan jorden så spelar inte dom där lösögonfransarna någon roll, eftersom allt som egentligen spelar roll är att man får komma dit så fort som möjligt”.

 

Vad är mina planer där nere? 

Jag kommer flyga till Brisbane där Simon kommer och hämtar mig på flygplatsen. Vi har inga direkta planer utan vi kommer ta det lite som det kommer och göra det som vi känner för. Jag kommer börja resan i Byron Bay som ligger ungefär 2 timmar utanför Brisbane, det ska tydligen vara värsta paradiset och eftersom jag och Simon firar 3 år tillsammans den 1:e februari och jag fyller 20 år den 9:e februari så har vi bestämt att vi ska bo på hotell och bara leva livet där först. Det finns så himla mycket att göra i Australien och på östkusten finns det så mycket saker att se att det kommer bli svårt att hinna med allt. Men några måsten är Surfers Paradise,  Gold Coast, Noosa, Sunshine Coast, Fraser Island, Stora Barriärrevet och Cairns. Våra planer just nu är att bosätta oss i någon fin stad i norra Australien och jobba där hela sommaren, men sånt kan man ju aldrig riktigt veta. Vi kanske inte alls vill vara kvar så länge, eller så kanske vi åker någon helt annan stans. Det får vi se då helt enkelt!

 

Flygbiljetter:

Efter att ha sökt runt på halva internet efter bra flygbiljetter så kom jag fram till att de bästa priserna för ungdomar hittar man på Kilroy.se, där student och ungdomsbiljetterna alltid är ombokningsbara och giltiga i 1 år. Var noga med att titta så att din biljett är ombokningsbar och att den är giltig i 1 år, annars kan det bli jobbigt om något händer och man vill åka hem tidigare, eller om man trivs så bra att man vill stanna längre. Mitt flyg går från Arlanda 13.00 den 3:e februari och jag är framme i Brisbane 00.50 den 5:e, deras tid. Jag kommer byta flyg i Dubai och sedan är det en teknisk mellanlandning i Singapore innan jag är framme i Brisbane. Jag kommer vara i luften ca 20 timmar totalt och jag tycker verkligen att jag har haft tur med biljetter, annars kan man få oturen att mellanlanda 3 gånger och ha en total restid på typ 75 timmar. Inte så kul kanske! Jag har en biljett hem igen den 3:e juli men som sagt är den ombokningsbar. Mina flygbiljetter kostade tillsammans 10500 kronor och det är jag väldigt nöjd med, annars kan man lätt få betala 14000 för liknande biljetter!

 

Visum: 

Kvällen den 30:e december satt jag mig och sökte mitt visum för Australien. Det finns hur många olika visum som helst och innan du söker bör du ha bestämt dig för ungefär hur länge du vill vara borta och vad du vill göra när du är där. Ett vanligt visum är giltigt i 3 månader och då får man endast resa, men eftersom jag har planerat att stanna längre än det och dessutom jobba också, så behöver jag ett annat visum. Ett så kallat ”Working Holiday Visa”. På det visumet får man vara i Australien i 1 år från och med den dagen man sätter sin fot där, och då får man både resa och jobba där nere. Ett sådant visum kostar ungefär 2500 kronor. Den enda officiella hemsidan för att söka visum i Australien är på www.immi.gov.au och jag rekommenderar er inte att söka någon annan stans än där, eftersom det är lätt att bli lurad då. Det tog ungefär 2 timmar för mig att svara på alla frågor och det är ganska normalt tror jag, man måste vara koncentrerad och ha tillgång till sitt pass när man söker. För mig gick det väldigt snabbt att få svar, ungefär 8 timmar bara. Men det är olika för alla och det beror helt på vilken tid på året man söker också, det kan ta upp till 3 veckor att få svar så var ute i god tid!

 

Vad kostar det? 

Det här är nog den enda frågan som jag inte kan svara på. Jag vet faktiskt inte riktigt. Det beror helt på vad man ska göra där nere, hur länge man ska vara där och vad man lägger sina pengar på. Jag kommer kunna svara lite mer på den här frågan när jag har varit där ett tag och vet hur mycket man gör över med. Mina biljetter kostade 10500 kronor och visumet kostade 2500 kronor, så hittills har min resa gått på 13000 och då har jag varken tecknat en reseförsäkring, vaccinerat mig eller kommit dit ner än.

 

Är det inte läskigt att åka själv?

Jo det är skitläskigt, jag har aldrig flugit själv förut och aldrig såhär länge. Men jag håller fast vid citatet ”Sometimes you just have to jump off a bridge and hope like hell that you learn how to fly on your way down”. Man kan ju aldrig lära sig om man inte försöker och jag är helt säker på att det kommer gå hur bra som helst, jag tror inte att planet i Dubai kommer åka utan mig och det finns ju hur många som helst att fråga om hjälp om man har tappat bort sig. Sen så kommer det vara så jäkla coolt att komma dit ner och ha gjort den där resan helt själv. Det kommer helt enkelt vara värt det!

 

Vad mer behöver man tänka på?

Det absolut viktigaste är att man har en bra reseförsäkring, det kan kosta skjortan för minsta lilla! Det finns en massa olika och man behöver olika beroende på hur länge man ska vara borta och beroende på vad man ska göra. En reseförsäkring är det enda som jag har kvar att fixa innan jag åker. Det man kanske inte tänker på är att man även måste vara rätt vaccinerad när man åker utomlands. Jag har tagit allt som man behöver men det är bättre att titta över allt det där en extra gång än att missa något, man kan bli jättesjuk om man har otur! Kolla även ditt pass giltighet, du kanske måste göra ett nytt för att få åka, till exempel. Mitt sista tips är att se till att din mobil är upplåst, annars kanske du behöver köpa en ny där nere för att din mobil är låst till Telia, Telenor eller Tre!

 

Jag hoppas att ni har fått svar på de flesta av era frågor nu, och självklart kommer jag skriva massa mer om den här resan!

 

Upp