Ensomcaroline | Skönhetsblogg

Kategori: Balsammetoden

Svar på kommentar - Vad rekommenderar jag för ett torrt & skadat hår?

Q: Hej Caroline! Efter att i ett år kört balsammetoden gick jag till frisören för att märka att mitt hår inte hade blivit ett dugg bättre av det, utan istället mycket sämre. Det är slitet, torrt och känns konstant smutsigt. När jag körde balsammetoden använde jag mig av, precis som du, de i princip billigaste produkterna jag kunde hitta vilket antagligen inte var rätt val. Så nu behöver jag lite hjälp.. Jag har tänkt klicka hem Maria Nilas silvershampoo- och balsam då mitt hår är slingat men jag har ingen aning om produkterna är bra eller om man ens behöver använda både silvershampoo och silverbalsam eller om det räcker med silvershampoo? Har du någon erfarenhet av märket eller vet du något märke som du istället skulle rekommendera? Jag känner mig helt lost och hade verkligen behövt lite råd från dig för att komma på banan igen! Tacksam för svar, kram!

A: Hej Ida! Jag var i precis samma sits i höstas och jag vet precis hur jobbigt det är. Tycker så synd om dig! Men som tur är har jag lärt mig en hel del om hårvård sedan dess och det finns grymma produkter som kommer hjälpa dig på banan igen. Något man dock behöver veta är att det tar tid, man måste stå ut lite i början och ett skadat hårstrå går aldrig att reparera helt, det måste klippas av. Men det finns massor med produkter som hjälper mycket och som limmar ihop kluvna hårtoppar för stunden.

Här kommer mina bästa tips:

Jag rekommenderar dig definitivt serien Moist Repair från KMS California, det schampot och balsamet är hur bra som helst för ett torrt, skadat hår. Det räddade mitt hår när det var som mest skadat och jag upplever fortfarande att jag inte behöver tvätta mitt hår lika ofta när jag använder de produkterna. Det är riktiga mirakelprodukter som jag vet att du kommer älska. De kostar lite men det är så värt det i slutändan, du investerar ju i ditt hårs framtid! Schampot hittar du HÄR och balsamet HÄR.

Jag gillar Maria Nila och deras produkter, men rekommenderar dig inte deras silverschampo och silverbalsam, de ska neutralisera gula pigment i håret och tyvärr är de ganska skadliga på håret. De kommer bara göra ditt hår värre! Om du känner att du vill få en kallare färg på håret/slingorna så rekommenderar jag dig istället Maria Nila's färgbomb 0.20 som har samma effekt som ett silverschampo men som inte sliter på håret det minsta, den är super! HÄR hittar du den.

Jag älskar även deras Structure Repair Leave-in cream, den kan jag typ inte leva utan. Det är ett leave-in balsam som både gör håret otroligt mjukt, reparerar, ger fukt, tar bort friss och sen så innehåller den även värmeskydd. Tummen upp med andra ord! HÄR hittar du den.

När mitt hår var som mest skadat och verkligen behövde en riktig boost för att få tillbaka sitt liv, så körde jag inpackning i en timma varje gång jag tvättade håret, det tycker jag var helt underbart och jag upplever att det gjorde att det ändå gick ganska snabbt innan jag såg stor skillnad på håret. Jag rekommenderar verkligen Redken's Extreme Strength Builder, det är den bästa inpackningen jag någonsin testat för ett torrt och skadat hår. Den hittar du HÄR.

För övrigt så rekommenderar jag dig att försöka tvätta håret endast en gång i veckan, om det blir jobbigt så är torrschampo ett bra alternativ och sedan att vila så mycket som möjligt från värmetänger. Om du vill använda dem ändå så ska du vara noga med värmeskydd. Investera i en bra olja också om du vill ha extra fukt, applicera massor i topparna innan du går och lägger dig och ha tålamod. Det kommer lösa sig ska du se! Lycka till nu och berätta gärna vad du köpt och vad du tycker om produkterna. Kram! 

Svar på kommentar - Varför slutade jag med balsammetoden?

Q: Funkar den med BM? Varför kör du inte BM längre? Kram

A: Inpackningen som Elin menar är "Serious" Conditioner från TIGI S-Factor. Och nej, tyvärr, det gör den inte. Sen så insåg jag nu när jag läste den här kommentaren att jag inte har skrivit något ordentligt inlägg om när jag slutade med balsammetoden och varför jag slutade. Det är fortfarande många som är inne och kikar på min kategori "balsammetoden" och det är säkert många av er som undrar över detta också. Så här kommer min sammanfattning på balsammetoden...

Jag måste börja med att säga att jag faktiskt tyckte att det fungerade hyfsat bra när jag väl höll på med det. Håret blev väldigt lent av att bara tvätta det med balsam och som jag tidigare har sagt så kändes inte hårbotten lika irriterad heller. Dock ska vi ha i åtanke att jag inte använde så speciellt bra produkter innan jag började heller, så jag jämförde med produkter från bland annat Trésemme. Jag förstår att metoden fungerar för många och jag förstår speciellt att det fungerar för er med väldigt lockigt hår. Men, nackdelarna var för många för mig för att jag skulle fortsätta. Jag slutade genast efter att jag varit hos Therese på Headspot här i Uppsala och hon sa att mitt hår i pincip var påväg att falla av om jag inte började ta hand om det. Det var droppen för mig och det var även hon som fick mig att insé vad balsammetoden hade gjort med mitt hår. Dock var håret redan i dålig kvalité när jag började, efter hemmablekningar och en lång resa i Australien, men, balsammetoden slet ut det sista på mitt hår. 

Jag är faktiskt inte helt säker på vad det var som gjorde att mitt hår blev så hemskt av balsammetoden, men jag skulle kunna tänka mig att det till stor del berodde på produkterna som jag använde. Jag använde typ det billigaste jag kunde hitta i matbutikerna, hittade inga bra, återfuktande produkter att ha i håret efter tvätt, använde inte värmeskydd och körde på den billigaste oljan jag kunde hitta. Therese lärde mig att bra och rätt produkter är A och O för ett hälsosamt och fint hår och nu förstår jag verkligen vad hon menar. 

Det finns så himla mycket bra produkter från så himla många olika märken som jag kan garantera slår allt som har med balsammetoden att göra. Salongsprodukter. Gå inte till matbutikerna och leta efter hårvård, utan gå till en salong och be om hjälp. Det finns produkter som inte ens är mycket dyrare än de som man kan hitta i matbutikerna, men som är tusen gånger bättre. Det finns något för alla och jag vet att anledningen till att jag idag har ett så mycket finare hår, beror mest på att jag totalt har bytt hårvårdsprodukter. Numera är jag supernoga med värmeskydd, försöker använda så lite värme som möjligt på håret, tvättar det ungefär två gånger i veckan och är noga med att återfukta håret med oljor innan läggdags. Det, gör under för håret. Inte över en natt, det gör ingenting, men efter någon månad ser man absolut skillnad.

Så, till er som funderar på att börja med balsammetoden för att ni vill bygga upp håret igen - lägg inte tid och pengar på det. Lägg tiden och pengarna på att gå till frisören och införskaffa istället salongsprodukter för din hårtyp. Kom dock ihåg att alla hår är olika och bara för att det fungerar för någon så betyder det inte att det fungerar på alla, och tvärsom. Om ni nu mot all förmodan skulle vilja börja med balsammetoden ändå, så rekommenderar jag er att införskaffa de lite dyrare produkterna som är godkända och att vara noga med att använda både inpackning, olika lotions, värmeskydd och oljor på håret regelbundet. 

Hoppas några av er har blivit lite klokare nu i alla fall. Här nedan ser ni bilder på min hårkvalite för ett par månader sedan. Kram!

Hur det har gått med balsammetoden och ny hårfärg.

 

Imorgon har det gått exakt två månader sedan jag började med balsammetoden så jag tänkte därför berätta lite hur det går. 

Som ni ser på bilderna ovan så är det stor skillnad på mitt hår, håret är dock fortfarande lite fuktigt på den högra bilden, men skillnaden är fortfarande stor. Håret både ser och är mycket mer återfuktat, det känns mycket smidigare, lenare, mer fylligt, på något konstigt sätt känns håret renare och tovor är ett minne blott. Jag har dock fuskat lite i några veckor och använt mig av mitt gamla schampo och balsam, endast för att jag har haft bråttom till jobbet, men oj vilken konstig och obehaglig känsla det var att använda det gamla schampot och balsamet igen. Hårbotten kliade som tusan, håret blev inte riktigt rent, det blev fett och smutsigt efter bara några timmar och dessutom blev håret strävt och tovigt på direkten. Så ja, balsammetoden verkar verkligen fungera på mitt hår och förhoppningsvis blir håret bara finare och finare nu. Måste bara påminna er om att man inte kan förvänta sig några mirakel över en natt när det gäller hår, skadat hår kan aldrig bli "lagat" igen utan måste klippas av, men mycket fukt och olja gör väldigt gott för håret, ser till att det inte blir värre och ser till att håret som växer ut mår bra. 

Som ni kanske ser på bilderna så har jag även färgat håret idag, det blev en mörkblond färg så nu ser färgen otroligt mycket naturligare ut, i verkligheten ser det aningen mörkare ut och som en naturlig ombre. Det var på tiden! Håret har sett förjäkligt ut ett tag nu men det behövde verkligen få vila lite och dessutom kunde jag inte riktigt bestämma mig för hur jag ville ha det. Men nu är jag nöjd! 

Balsammetoden – gör din egen anti-frizz spray.

Både bilden och texten är lånad av Stina. Hennes blogg hittar ni här.

Tvättar du håret med balsammetoden och saknar att använda balsamspray? Inga problem, det är superlätt att göra en egen! Allt som krävs är fyra enkla saker. Den här balsamsprayen kan användas både i vått och torrt hår, för att fräscha upp och väcka lockarna till liv. Den naturliga aloe vera gelen vårdar inte bara håret utan gör det också fritt från frizz.

Du behöver:

 Sprayflaska
2 tsk av ditt vanliga balsam
1 tsk aloe vera gel
Vatten
2-3 droppar doftolja (om du vill)

Gör så här:

1. Blanda 2 tsk av ditt vanliga balsam tillsammans med 1 tsk aloe vera gel i sprayflaskan. Kom ihåg att använda en ren aloe vera gel utan tillsatser (till exempel den här eller den här).
2. Om du vill ha någon doft på din spray tillsätter du ett par droppar.
3. Fyll upp sprayflaskan med vatten som du kokat och låtit svalna. Skaka flaskan ordentligt tills alla ingredienser blandats med varandra.
Klart!

Efter 1 vecka med balsammetoden.

Nu har jag kört balsammetoden i en vecka och  tänkte att jag skulle visa er hur resultatet ser ut efter en vecka. Jag kan inte riktigt förstå vilken stor skillnad det är efter endast en vecka, mitt hår både ser, känns och är mer återfuktat än någonsin! Jag upplever att håret känns fylligare, lenare och renare på något vis. Jag trodde att det skulle bli jobbigt i början för min hårbotten att vänja sig vid balsam istället för schampo och att håret skulle kännas smutsigt i början, men det har faktiskt inte varit några problem alls, jag tycker snarare att det känns som håret är renare än förut när jag tvättade med schampo. Jag har faktiskt bara en negativ sak att säga hittills och det är att det tyvärr tar lite längre tid när man duschar, eftersom balsamet ska masseras in i hårbotten för att man ska vara säker på att håret ska bli rent, så tar det lite längre tid än när man bara tvättar med schampo. Man får nog räkna med att det tar 10 minuter extra i duschen, men det är så himla värt det. Dessutom ökar man blodcirkulationen i hårbotten när man masserar så mycket, vilket gör att håret växer mycket snabbare!

Nu kör jag balsammetoden igen!

Nu har jag bestämt mig för att testa på balsammetoden igen, jag gjorde detta för ca två år sedan också men tröttnade då efter en vecka och genomförde liksom aldrig metoden på riktigt. Men min hårkvalité ändrats väldigt mycket sedan dess och jag känner att jag vill testa på detta på riktigt nu igen. Jag blev väldigt inspirerad till att göra detta av Therese Lindgren (hennes YouTube kanal hittar ni här) då hon har drömhåret och har gjort flera videos om detta. Men den mesta informationen har jag hittat på lockig.se och på stinamarkan.se där även ni kan läsa mer, få tips och få svar på alla era frågor.

 

Kort och gått så går balsammetoden ut på att sluta använda schampo och istället tvätta håret med endast balsam, detta fungerar endast om man först använder ett ”sista tvätten schampo” för att tvätta bort silikoner, mineraloljor, alkoholer och annat skadligt för håret, för att sedan övergå till balsam och andra produkter som inte heller innehåller någon av dessa ämnen. När dessa ämnen utesluts i håret behövs inte längre något skadligt schampo för att tvätta det. Det kan vara lite svårt att veta exakt vilka produkter som är godkända för balsammetoden men på Stinas blogg hittar ni listor på vilka produkter som är godkända och på lockig.se hittar ni information om alla ämnen som man ska undvika.

 

Här nedan ser ni vilka produkter som jag har inhandlat för att börja med metoden. Jag ska dock inhandla en godkänd arganolja också. De flesta som använder den här metoden använder två olika balsam till håret, ett som är lite lättare som är bra att tvätta hårbotten med och  sedan ett lite tjockare balsam eller alternativt en inpackning i topparna och längderna. Jag har valt att göra precis så eftersom min hårbotten har en tendens att lätt bli fet. För att återfukta håret ytterligare och för att få bort frizzigheten så har jag gjort ett eget leave-in-balsam som jag senare kommer publicera information om, och sist men inte minst så använder jag även ett godkänt torrschampo att använda mellan tvättarna.

På bilden ovan ser ni hur mitt hår ser ut nu när jag har tvättat håret en sista gång med mitt ”sista tvätten schampo”. Man kan börja tvätta med balsam på direkten efter att man har använt det schampot, men om man väntar tills nästa tvätt så hinner man se hur hårets verkliga kvalité är. Eftersom man tvättar bort alla ämnen som gör håret ”fejk-fint” när man tvättar med ”sista tvätten schampot” så ser man hur håret egentligen mår och på bilden ovan ser ni alltså min hårkvalité just nu. Usch säger jag bara… Vad jag har hört så ser man skillnad redan efter en vecka med balsammetoden så jag kommer absolut uppdatera er med bilder lite då och då!

Upp